Çfarë bën vaji i arganit

Çfarë bën vaji i arganit

Vaji i arganit është përdorur prej shekujsh në kuzhina, industrinë e kozmetikës dhe për qëllime mjekësore.

Është i pasur me lëndë ushqyese esenciale, antioksidantë dhe komponime anti-inflamatore.

Hulumtimet mjekësore mbi vajin e Arganit kanë vërtetuar se ai mund të ndihmojë në parandalimin e shumë sëmundjeve kronike, duke përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës dhe madje edhe kancerin. Gjithashtu është zbuluar se mund të përdoret në trajtimin e problemeve të ndryshme të lëkurës.

Ndërsa kërkimet aktuale nuk kanë deklaruar përfundimisht efektivitetin e vajit të arganit në trajtimin e ndonjë prej këtyre kushteve, shumë njerëz kanë raportuar rezultate pozitive pas përdorimit të tij.

1. Vaji i arganit ofron një burim të mirë të acideve yndyrore linoleike dhe oleike, dy vajra të njohur për të promovuar shëndetin. Gjithashtu ka nivele të larta të vitaminës E.

2. Komponimet e shumta në vajin e arganit mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit dhe stresit oksidativ, megjithëse nevojiten më shumë kërkime.

3. Acidet yndyrore dhe antioksidantët e vajit të arganit mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, megjithëse nevojiten më shumë kërkime.

4. Disa studime të kafshëve tregojnë se vaji i arganit mund të zvogëlojë sheqerin në gjak dhe rezistencën ndaj insulinës për të ndihmuar në parandalimin e diabetit. Megjithatë, studimet njerëzore mungojnë.

5. Disa studime me epruveta kanë zbuluar efektet e mundshme të vajit të arganit kundër kancerit, megjithëse nevojiten më shumë studime.

6. Disa studime të vogla tregojnë se vaji i arganit mund të jetë efektiv në reduktimin e shenjave të plakjes kur gëlltitet ose aplikohet drejtpërdrejt në lëkurën tuaj.

7. Edhe pse vaji i arganit është përdorur tradicionalisht për të trajtuar infeksionet e lëkurës, ka prova të kufizuara për ta mbështetur këtë. Megjithatë, komponimet anti-inflamatore mund të përfitojnë indet e lëkurës.

8. Në një studim mbi kafshët, vaji i arganit i aplikuar për plagët e djegura përshpejtoi shërimin. Megjithatë, nevojiten kërkime njerëzore.

9. Vaji i arganit shpesh preferohet për të hidratuar lëkurën dhe flokët. Disa studime tregojnë se acidet yndyrore në vajin e arganit mund të mbështesin lëkurën e shëndetshme dhe të lagësht dhe të zvogëlojnë dëmtimin e flokëve.

10. Vaji i arganit përdoret shpesh si ilaç për trajtimin e strijave, edhe pse asnjë të dhënë shkencore nuk e mbështet këtë.

11. Edhe pse disa njerëz pretendojnë se vaji i arganit është efektiv në trajtimin e akneve, asnjë studim nuk e mbështet këtë. Megjithatë, thuhet se mund të reduktojë skuqjen dhe të qetësojë irritimin e shkaktuar nga aknet.

12. Për shkak të rritjes së popullaritetit kohët e fundit, vaji i arganit është gjerësisht i disponueshëm dhe i lehtë për t'u përdorur për lëkurën, flokët dhe ushqimin.

Përfitimet e vajit të arganit për lëkurën

Vaji i arganit shpesh përdoret lokalisht në formë të pastër. Megjithatë, shpesh përfshihet edhe në përbërësit e produkteve kozmetike si kremrat dhe kremrat e lëkurës.

Megjithëse vaji i arganit në përgjithësi aplikohet drejtpërdrejt në lëkurë, rekomandohet të filloni të përdorni sasi të vogla për të shmangur reaksionet e mundshme negative.

Përfitimet e vajit të arganit për flokët

Vaji i arganit mund të aplikohet drejtpërdrejt për të rritur përmbajtjen e lagështisë së flokëve, për të reduktuar thyerjen ose për të zvogëluar kërcitjen. Aplikimin mund ta aplikoni në flokë të lagur dhe të thatë.

Ju gjithashtu mund të përfshini vaj argani në shampo ose balsam.

Nëse e përdorni për herë të parë, rekomandohet të filloni me sasi të vogla për të vëzhguar se si do të reagojnë flokët tuaj. Nëse flokët tuaj janë natyralisht të yndyrshëm, aplikoni argan vetëm në majat për të shmangur pamjen e flokëve me vaj.

të gatuash

Nëse dëshironi të provoni vaj argani në vaktet tuaja, kërkoni për forma të përgatitura posaçërisht për gatim ose sigurohuni që produkti që blini të jetë vaj argani 100% i pastër.

Nuk duhet të përdorni vaj argani, i cili shitet për qëllime kozmetike, në vaktet tuaja.

Vaji i arganit, i cili përdoret në gatim, përdoret shpesh për të derdhur makarona ose perime. Nuk është i përshtatshëm për t'u përdorur në enët me temperaturë të lartë pasi mund të digjet lehtësisht.