12 Përfitimet dhe Përdorimet e Vajit të Arganit ?

12 Përfitimet dhe Përdorimet e Vajit të Arganit ?

Vaji i arganit ka qenë një element kryesor i kuzhinës marokene për shekuj. Preferohet jo vetëm për përsosmërinë dhe shijen e arrave, por edhe për përfitimet e shumta shëndetësore.

Vaji i arganit është një vaj vegjetal natyral dhe përftohet nga bërthamat e frutave të pemës së arganit.

Edhe pse unik për kuzhinën marokene, vaji i arganit jo vetëm që ka hyrë sot në shumë kuzhina botërore, por ka filluar të përdoret në mbarë botën në aplikime të ndryshme në industrinë kozmetike dhe mjekësi.

Sot do t'ju tregojmë përfitimet më të dukshme të vajit të arganit në fushën e shëndetit.

1. Përmban lëndë ushqyese thelbësore

Vaji i arganit përbëhet kryesisht nga acide yndyrore dhe komponime të ndryshme fenolike, dhe pjesa më e madhe e përmbajtjes së tij përbëhet nga acide oleike dhe linoleike.

Rreth 29% deri në 36% e përmbajtjes së acideve yndyrore të vajit të arganit përbëhet nga acidi linoleik, ose omega-6. Kjo e bën vajin e arganit një burim të mirë të lëndëve ushqyese thelbësore.

Acidi oleik, i cili përbën 43% deri në 49% të vajit të arganit, është një vaj shumë i shëndetshëm. Acidi oleik, i cili gjendet edhe tek vaji i ullirit, njihet për efektin e tij pozitiv në shëndetin e zemrës.

Vaji i arganit është gjithashtu një burim i pasur i vitaminës E. Vitamina E është thelbësore për shëndetin e lëkurës, flokëve dhe syve. Vitamina E është gjithashtu një antioksidant i fuqishëm.

2. Ka veti antioksidante dhe anti-inflamatore

Vaji i arganit, i cili është i pasur me vitaminë E, redukton efektet e dëmshme të radikalëve të lirë, sepse është një antioksidant i fuqishëm.

Komponime të tjera që gjenden në vajin e arganit, si CoQ10, melatonin dhe sterolet bimore, gjithashtu luajnë një rol në kapacitetin e tij antioksidues.

Studimet në minj kanë treguar një reduktim të ndjeshëm të shënuesve inflamatorë në ata që ushqeheshin me vaj argani përpara ekspozimit ndaj një toksine të mëlçisë shumë inflamatore.

Si rezultat i disa studimeve, është përcaktuar se vaji i arganit mund të aplikohet drejtpërdrejt në lëkurën tuaj për të reduktuar inflamacionin që mund të ndodhë si rezultat i lëndimeve ose infeksioneve.

Megjithatë, megjithëse rezultatet janë pozitive, nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar se si mund të përdoret për qëllime mjekësore te njerëzit.

3. Mund të rrisë shëndetin e zemrës

Vaji i arganit është një burim i pasur i acidit oleik omega-9.

Acidi oleik gjendet në shumë ushqime, veçanërisht në avokado dhe vaj ulliri. Në përgjithësi është i njohur për efektet e tij kardioprotektive.

Studimet e kryera në një grup të vogël njerëzish kanë treguar se vaji i arganit është po aq i dobishëm sa vaji i ullirit në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës me efektin e tij pozitiv në nivelet e antioksidantëve në gjak.

Në një tjetër studim të vogël njerëzor, u vunë re nivele më të ulëta të kolesterolit të keq LDL dhe nivele më të larta të antioksidantëve në gjak si rezultat i marrjes së lartë të vajit të arganit.

Një studim mbi rrezikun e sëmundjeve të zemrës në 40 njerëz të shëndetshëm zbuloi se ata që konsumonin 15 gram vaj argani çdo ditë për 30 ditë, kishin një ulje prej 16% deri në 20% të niveleve të këqija të LDL dhe triglicerideve, respektivisht.

Megjithatë, ndërsa rezultatet janë pozitive, nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë se si vaji i arganit mund të mbështesë shëndetin e zemrës.

4. Mund të zvogëlojë shenjat e plakjes së lëkurës

Vaji i arganit është bërë një përbërës popullor në shumë produkte për kujdesin e lëkurës sot.

Një numër studimesh kanë arritur në përfundimin se përdorimi i vajit të arganit në praktikat dietike vonon plakjen duke reduktuar inflamacionin dhe stresin oksidativ.

Është vënë re se kur vaji i arganit aplikohet drejtpërdrejt në lëkurë, ai mbështet riparimin dhe kujdesin e lëkurës, duke reduktuar kështu shenjat e plakjes.

Është vërejtur gjithashtu në disa studime se vaji i arganit rrit elasticitetin e lëkurës kur aplikohet drejtpërdrejt ose gëlltitet.

5. Mund të trajtojë disa gjendje të lëkurës

Vaji i arganit ka qenë një ilaç popullor në shtëpi i përdorur për trajtimin e problemeve inflamatore të lëkurës, veçanërisht në 30 vitet e fundit. Ai vazhdon të përdoret shpesh, megjithëse ka prova të kufizuara shkencore për të mbështetur aftësinë e tij për të trajtuar infeksionet e vendosura të lëkurës.

Përveç kësaj, hulumtimet aktuale tregojnë se vaji i arganit mendohet të jetë efektiv në trajtimin e indeve të lëkurës, sepse ai përmban komponime antioksidante dhe anti-inflamatore.

6. Mund të nxisë shërimin e plagëve

Është vënë re se përdorimi i vajit të arganit mund të shkurtojë procesin e shërimit të plagëve. Në studimet u vu re se përdorimi i vajit të arganit në zonat e djegura të shkallës së dytë për 14 ditë në total, dy herë në ditë, rriti shërimin e plagëve.

7. Mund të hidratojë lëkurën dhe flokët

Vaji i arganit përbëhet nga acide oleike dhe linoleike, të cilat janë lëndë ushqyese jetike që ruajnë shëndetin e lëkurës dhe flokëve.

Vaji i arganit mund të aplikohet drejtpërdrejt në lëkurë dhe flokë, dhe gjithashtu mund të japë rezultate efektive kur përdoret nga goja. Përveç kësaj, shkalla e lagështisë së lëkurës pas menopauzës së grave në përdorim oral Është vërejtur gjithashtu të përmirësohet

Përveç këtyre, është vërejtur se vaji i arganit redukton majat e çara të flokëve dhe dëmtimet e tjera të flokëve.

8. Përdoret për të trajtuar dhe parandaluar strijat

Vaji i arganit gjithashtu preferohet shpesh për të reduktuar dhe parandaluar çarjet që mund të shfaqen në lëkurë. Vaji i arganit, i cili gjithashtu mund të ndihmojë në rritjen e elasticitetit të lëkurës, është gjithashtu i suksesshëm në parandalimin e formimit të strijave.

9. Përdoret për të trajtuar aknet

Komponimet antioksidante dhe anti-inflamatore të vajit të arganit janë të dobishme në reduktimin e skuqjes dhe acarimit në lëkurë të shkaktuar nga aknet. Është vërejtur gjithashtu se kontribuon në hidratimin e lëkurës në parandalimin e formimit të akneve. Por nëse problemet tuaja me aknet shkaktohen nga hormonet, vaji i arganit nuk do të jetë zgjidhja.

Nëse keni probleme me lëkurën e thatë ose acarim në përgjithësi, vaji i arganit është një ilaç i mirë.