Niasinamid serumi dhe keratina e saj

Niasinamid serumi dhe keratina e saj

Niacinamidi është shumë i dobishëm për lëkurat të prirura ndaj akneve pasi zvogëlon inflamacionin e shkaktuar nga radikalet e lira dhe bakteret që gjenden natyrshëm në lëkurë, duke qenë se inflamacioni është përgjegjës për shfaqjen e defekteve, siç e dini.

Kur krahasohen përdorimi i niacinamidit dhe klindamicinës në trajtimin e akneve, rezultatet kanë treguar një efektivitet të ngjashëm midis tyre, e cila është interesante sepse klindamicina është një trajtim shumë efektiv për aknet, por si çdo antibakterial, ekziston rreziku i zhvillimit të rezistencës së baktereve në lëkurë.

Duke qenë se niacinamidi nuk është një antibakterial, kjo rrezik nuk ekziston. Një studim tjetër i botuar tregoi se niacinamidi është më efektiv se klindamicina në trajtimin e akneve te personat me lëkurë të yndyrshme, por më pak efektiv te personat me lëkurë të thatë.

Parandalimi i pikave:

Një efekt tjetër i niacinamidit është reduktimi i transferimit të melaninës nga melanocitet në sipërfaqen e lëkurës. Prandaj, është shumë i dobishëm në trajtimin e hiperpigmentimit diellore, pas-akneve dhe gjithashtu në melazmë.

Një studim interesant krahasoi efektivitetin e niacinamidit me hidrokuinonën te personat me melazmë, ku pacientët aplikuan hidrokuinonën në njërën anë të fytyrës dhe niacinamidin në anën tjetër, dhe përmirësimi ishte i ngjashëm në të dy anët e fytyrës, por me një ndjenjë irritimi shumë më të ulët në anën e trajtuar me niacinamid.

Ceramidet:

Një nga efektet e niacinamidit është rritja e prodhimit të ceramideve, e cila ndihmon në forcimin e barrierës së lëkurës tonë.

Në fakt, duke stimuluar prodhimin e ceramideve, lipidet që formojnë qimentin mes qelizave të epidermës, lëkura bëhet më e fortë, duke e mbrojtur atë nga dehidratimi dhe penetrimi i substancave irrituese. Ky fenomen rrit rritjen e ujit në nivel epidermal, duke pasur një efekt hidratues në lëkurë.

Lëkura jonë bëhet më e fortë dhe më e tolerueshme ndaj substancave aktive të tjera si vitamina C dhe retinoli. Ky forcim i barrierës së lëkurës e bën niacinamidin veçanërisht interesant për personat me lëkurë shumë të thatë dhe të prirur ndaj skuqjes.

Niacinamidi: një efekt kundër plakjes

Ai gjithashtu ka një efekt kundër plakjes duke rritur prodhimin e kolagenit dhe duke reduktuar dëmin e shkaktuar nga rrezet UV në lëkurë, veçanërisht efikas te lëkurat e moshuara, siç tregojnë hulumtimet.

Në anën tjetër, një studim i publikuar në Australi në vitin 2017 tregoi se konsumimi i vitaminës B3 në mënyrë të zorrës mund të reduktojë shfaqjen e kancerit të ri të lëkurës te personat që tashmë kanë kancer të lëkurës.

Kur lëkura ekspozohet ndaj rrezeve UV, niacinamidi vepron si një mburojë mbrojtëse kundër formimit të substancave që shkaktojnë degradimin e kolagenit.

Efekti i fundit i niacinamidit në lëkurë është përmirësimi i pamjes së poretë duke reduktuar prodhimin e yndyrës dhe duke ulur shfaqjen e akneve.

Nëse përmbledhim të gjitha përfitimet e niacinamidit, ai parandalon aknet, është anti-inflamator, redukton hiperpigmentimin, është kundër plakjes dhe forcon barrierën tonë të lëkurës. Prandaj, ne mund të kuptojmë interesimin e madh për këtë substancë aktive.

A ka ndonjë efekt anësor?

Niacinamidi është një nga substancat aktive më të sigurta dhe mund të përdoret edhe nga gratë shtatzëna ose të laktuar. Shumica e studimeve janë bërë me përqendrime më të ulëta se 5%, kështu që nëse zgjidhni një përqendrim më të lartë, mund të përjetoni një ndjenjë shqetësimi ose skuqje, rrallë, veçanërisht nëse keni lëkurë të ndjeshme.

Nëse ju ndodh kjo, provoni një produkt me një përqendrim më të ulët. Megjithatë, në shumicën e rasteve, nëse përjetoni irritim pasi keni shtuar niacinamidin në rutinën tuaj të kujdesit të lëkurës, unë mendoj se po reagoni ndaj ndonjë substancë adjuvante dhe jo ndaj vetë niacinamidit.

Gjëja e fundit dhe kjo nuk është një efekt anësor, por një dezavantazh, është se niacinamidi merr kohë për të punuar, duke u marrë më shumë se tri ditë për të parë ndonjë rezultat, shumë më gjatë sesa vitamina A ose vitamina C. Pra, nëse nuk shihni rezultate pas 3 ditësh, kjo është normale, duhet të jepni vetes së paktë 2 muaj për të parë rezultate.

Duke marrë parasysh se shumica e studimeve përqendrohen në përqendrime niacinamidi më pak se 5%, është efektive të përdoren produkte që përmbajnë niacinamid në përqendrime të ulëta.

Një përfitim tjetër i niacinamidit është aftësia për të kombinuar atë me substancat aktive të tjera. Për shembull, me retinolin, ai ul efektet anësore, siç pamë më lart, dhe është interesant për të shtuar në një protokoll kundër akneve.

Niacinamidi dhe vitamina C: mund të kombinohen?

Në anën tjetër, një studim i shkruar këtu para 40 vjetësh e një dëgjim i vjetër thoshte se niacinamidi dhe vitamina C nuk mund të kombinoheshin, por studimet e reja na tregojnë se kjo është e mundur.

Mos u frikësoni të përdorni në zonën e rrethit të syve, sepse efekti i forcimit të barrierës së lëkurës do të lejojë që retinoidet e shkëlqyera të përballojnë shumë më mirë lëkurën e shkëlqyeshme.

Niacinamidi: Në cilat lloje të lëkurës është efektiv?

Për lëkurat e yndyrshme, niacinamidi?

Niacinamidi është tërheqës në ujë, kështu që është shumë interesante për personat me lëkurë të yndyrshme që mund të gjejnë niacinamid në serume ose losione, duke shmangur kremra ose kozmetikë me yndyrë. Niacinamidi është një zgjedhje e shkëlqyeshme për lëkurat e yndyrshme, pasi ndihmon në zvogëlimin e prodhimit të yndyrës, punon si një anti-inflamator, dhe ndihmon në zvogëlimin e skuqjes dhe ndarjes, si dhe në përmirësimin e pamjes së poretë që është dukshëm e ndjeshme për lëkurën në përgjithësi.

Për lëkurat e ndjeshme, niacinamidi?

Niacinamidi ka një pH neutral që e bën atë të përshtatshëm për lëkurat e ndjeshme. Ai është shumë stabil, kështu që mund të gjendet në disa hidratues.

Për lëkurat e thata, niacinamidi?

Duke stimuluar prodhimin e ceramideve natyrale të lëkurës dhe duke e forcuar barrierën e lëkurës në përgjithësi, niacinamidi mund të ndihmojë në reduktimin e thatësisë. Lëkurat e thata mund të përfitojnë shumë nga efektet e tij riparuese.

Siç mund të shihni, niacinamidi mund të jetë i përshtatshëm për të gjitha llojet e lëkurës, nga më të thatat deri te më të ndjeshmet, duke përmirësuar funksionin e barrierës së lëkurës dhe duke reduktuar krizat inflamatore.