Çfarë është Retinoli

Çfarë është Retinoli

Retinoli është një formë e retinoidit që është derivat i vitaminës A. Përdoret shumë shpesh në kozmetikë ku retinoli përdoret si një përbërës kundër plakjes ose si agjent eksfolues.

Sidomos pasi ka aftësinë për të dërguar mesazhe në shumicën e qelizave të lëkurës, gjë që e bën atë të ketë një efekt të fuqishëm dhe rezultate të dukshme në lëkurë.

Çfarë është retinoli dhe pse duhet ta përdorni në rutinën tuaj të kujdesit të lëkurës?

Një përbërës aktiv kryesor prej vitesh, efektet e retinolit nuk kanë më nevojë të vërtetohen për shkak të efekteve të tij të njohura në qëndrueshmërinë e lëkurës, reduktimin e linjave të imëta dhe rrudhave apo edhe eksfolimin e lëkurës dhe tkurrjen e poreve.

Eksploroni udhëzuesin tonë të plotë për të zbuluar pse duhet të përdorni retinol dhe si ta integroni atë në rutinën tuaj të kujdesit të lëkurës, cilat produkte retinol duhet të përdorni dhe sa shpesh.

Cilat janë përfitimet kryesore të retinolit?

• Përfitimet kundër plakjes: zbut linjat e holla dhe rrudhat dhe përmirëson strukturën e lëkurës, ndërkohë që përmirëson rinovimin e qelizave dhe rrit prodhimin e kolagjenit, duke i dhënë fytyrës qëndrueshmëri dhe dendësi. Funksioni i eksfolimit ndihmon gjithashtu në luftimin e njollave kafe për një lëkurë më të njëtrajtshme dhe me shkëlqim.

• Përfitimet kundër njollave: retinoli përshpejton rinovimin e qelizave dhe pastron lëkurën: së pari, hap poret dhe rregullon prodhimin e sebumit, dhe së dyti, zbut strukturën e lëkurës për të minimizuar poret dhe për të luftuar veçanërisht kundër defekteve.

Në përgjithësi, përfitimet kryesore të retinolit në lëkurë janë:

• Zbut lëkurën dhe redukton linjat e imta dhe rrudhat.

• Shtrëngon lëkurën duke stimuluar kolagjenin, fibroblastet dhe elastinën, të cilat ndihmojnë në mbrojtjen e strukturës së lëkurës.

• Retinoli rrafshon tonin e lëkurës dhe zbeh njollat ​​e errëta dhe shenjat e akneve pasi eksfolon dhe e trash lëkurën për një çehre të njëtrajtshme dhe rrezatuese.

• Zvogëlon poret dhe rregullon sebumin

Si funksionon retinoli në lëkurë?

Retinoli vepron si në sipërfaqe ashtu edhe në thellësi kur aplikohet në lëkurë. Në sipërfaqe ka një efekt pozitiv pasi stimulon rigjenerimin e qelizave dhe në këtë mënyrë ka një efekt të ngjashëm me efektin e peeling pasi largon qelizat e vdekura dhe krijon të reja. Megjithatë, definitivisht nuk është një agjent peeling. Duke përmirësuar rigjenerimin e qelizave, retinoli ka një efekt të madh në pamjen e lëkurës: zvogëlimin e njollave kafe, lëkurë më të lëmuar dhe më të butë, zvogëlim të madhësisë së poreve...

Ai gjithashtu kryen një efekt më të thellë pasi mund të depërtojë në shtresat më të thella të lëkurës për të dërguar mesazhe te qelizat. Jo vetëm që u jep urdhër qelizave të rigjenerohen më shpejt për të qenë më të shëndetshme dhe më të reja, por gjithashtu stimulon prodhimin e kolagjenit, acidit hialuronik dhe fibroblasteve, të cilat janë të nevojshme për ruajtjen e mirë të strukturës së lëkurës. Kështu, lëkura bëhet më e lëmuar, rrudhat dhe linjat e holla reduktohen, lëkura rifiton qëndrueshmërinë dhe elasticitetin e saj për një fytyrë më të re!

Për të toleruar retinolin, lëkura duhet të formojë ato që shpesh quhen "receptorë retinoid". Këta receptorë janë proteina që gjenden natyrshëm në lëkurë dhe ndihmojnë në funksionimin e retinolit. Lëkura mund të formojë receptorë retinoid me përdorim të kontrolluar, kështu që përgjithësisht rekomandohet të filloni produktet e retinolit me një përqendrim të ulët dhe të rriten gradualisht.

Llojet e ndryshme të retinolit

Retinoli i përket një familjeje të quajtur retinoid, këto janë lloje të vitaminës A që ndihmojnë në rritjen dhe përshpejtimin e qarkullimit të qelizave, në mënyrë efektive të njëtrajtshme tonin e lëkurës dhe zbutjen e dëmtimit të shkaktuar gjatë plakjes së lëkurës. Efektet më të forta të retinoideve funksionojnë në kolagjen! Retinoidet kanë një efekt të dyfishtë këtu: ato ndihmojnë në reduktimin e sasisë së kolagjenit të shpërbërë nga ekspozimi i diellit dhe stimulojnë prodhimin e kolagjenit të ri.

Acidi Retinoik është një lloj retinoidi me recetë i disponueshëm në forma të tilla si Isotretinoin ose Tretinoid që paraqet rrezikun më të madh të acarimit të lëkurës.

Retinoli është retinoli më i fortë pa recetë. Megjithëse shumë efektiv, Retinoli është rreth 20% më i dobët se Acidi Retinoik dhe ngadalë konvertohet në Acid Retinoik nga lëkura. Kjo gjithashtu do të thotë që acarimi i lëkurës i shkaktuar nga Retinoli është më i vogël se nga Acidi Retinoik.

Retinil Palmitate, Retil Propionate dhe Retinyl Acetate janë retinoidet më të buta, të njohur edhe si estere retinil. Ata kërkojnë më shumë kohë për t'u shndërruar në Acid Retinoik dhe paraqesin rrezik minimal të acarimit të lëkurës.

Retinol i mikrokapsuluar: Disa forma të retinolit janë të mikrokapsuluara, gjë që ndihmon në stabilizimin e retinolit për efikasitet maksimal. Retinoli i mikrokapsuluar gjithashtu krijon një mburojë të padukshme në sipërfaqen e lëkurës për të ndihmuar në reduktimin e humbjes së lagështirës, ​​e cila është e nevojshme për të reduktuar shfaqjen e vijave të imta dhe rrudhave.