Acidet AHA dhe BHA

Acidet AHA dhe BHA

Dy përbërës të zakonshëm në produktet e bukurisë dhe kujdesit të lëkurës janë acidet alfa hidroksi (AHA) dhe beta hidroksi acidet (BHAs). Të dy janë eksfoliant kimik që ndihmojnë në heqjen e qelizave të vdekura të lëkurës nga shtresa e sipërme e lëkurës tuaj.

Përdorimi i acideve në kujdesin e lëkurës është bërë shumë i popullarizuar vitet e fundit. Acidet AHA dhe BHA mund të jenë efektive në luftimin e problemeve të lëkurës si njollat, rrudhat dhe aknet duke mbështetur rigjenerimin e lëkurës.

Çfarë është AHA (Acidi Alfa Hidroksi)?

AHA është një lloj acidi që përdoret zakonisht në kujdesin e lëkurës. Acidet AHA, që rrjedhin natyrshëm nga frutat dhe produktet e qumështit, ndihmojnë në heqjen e qelizave të vdekura në shtresën e sipërme të lëkurës, duke zbuluar një lëkurë më të re dhe më të ndritshme. Acidet AHA zakonisht rrjedhin nga komponime të tilla si acidi glikolik, acidi laktik dhe acidi mandelik.

Çfarë është BHA (Acidi Beta Hidroksi)?

BHA është një lloj acidi i tretshëm në yndyrë dhe zakonisht njihet si acid salicilik. Acidet BHA janë efektive kundër problemeve të tilla si aknet dhe pikat e zeza duke pastruar mbetjet yndyrore dhe poret e bllokuara në sipërfaqen e lëkurës. Acidet BHA gjithashtu mund të depërtojnë thellë në lëkurë dhe të largojnë sebumin që është grumbulluar brenda poreve.

Përfitimet e acideve AHA dhe BHA në kujdesin e lëkurës

Acidet AHA dhe BHA ofrojnë shumë përfitime në kujdesin e lëkurës. Këtu janë përfitimet kryesore të këtyre acideve:

Heqja e qelizave të vdekura: Acidet AHA heqin qelizat e vdekura nga shtresa e sipërme e lëkurës, ndërsa acidet BHA mund të depërtojnë më thellë në lëkurë dhe të hapin poret e bllokuara. Në këtë mënyrë lëkura fiton një pamje më të pastër dhe më të lëmuar.

Rigjenerimi i lëkurës: Acidet AHA dhe BHA përshpejtojnë procesin e rigjenerimit të lëkurës. Acidet AHA përshpejtojnë qarkullimin e qelizave në shtresën e sipërme të lëkurës, duke e bërë lëkurën të duket më e re dhe më e gjallë. Acidet BHA, nga ana tjetër, nxisin formimin e qelizave të reja në shtresat e poshtme të lëkurës dhe ndihmojnë lëkurën të ketë një pamje më të freskët.

Reduktimi i problemeve të njollave dhe pigmentimit: Acidet AHA mund të ndihmojnë në reduktimin e njollave dhe problemeve të pigmentimit në lëkurë. Këto acide rregullojnë prodhimin e melaninës, duke e bërë tonin e lëkurës më të barabartë. Acidet BHA, nga ana tjetër, pastrojnë poret e bllokuara të shkaktuara nga njollat ​​dhe pigmentimet dhe mbështesin një ngjyrë më homogjene të lëkurës.

Kontrolli i akneve dhe puçrrave: Acidet BHA mund të zvogëlojnë shfaqjen e këtyre problemeve duke pastruar poret e bllokuara që shkaktojnë akne dhe akne. Në të njëjtën kohë, acidet BHA mund të parandalojnë inflamacionin e lëkurës dhe të kontrollojnë formimin e akneve.

Cila është më e mirë: AHA apo BHA?

Pra, cila është më e mirë: AHA apo BHA? Përgjigja varet nga lloji i lëkurës tuaj.

Nëse keni lëkurë të thatë, duhet të përdorni AHA pasi do të jetë më e butë me lëkurën tuaj. Nëse keni lëkurë të yndyrshme ose të prirur ndaj akneve, duhet të përdorni BHA pasi do të jetë më efektive në depërtimin e poreve dhe pastrimin e njollave.

Të dy AHA dhe BHA janë efektive në eksfolimin e lëkurës dhe promovimin e rinovimit të qelizave, kështu që të dyja kanë potencialin për të përmirësuar pamjen e lëkurës tuaj. Megjithatë, secili ka përfitime unike që e bëjnë atë një zgjedhje më të mirë për lloje të caktuara të lëkurës.

Si të dalloni nëse një produkt ka AHA ose BHA

Kontrolloni listën e përbërësve të një produkti. Disa emra për AHA përfshijnë:

acid glikolik

Acid laktik

Acid citrik

Acidi hidroksikaprilik

Acidi hidroksikaprik

Disa emra për BHA përfshijnë:

Acidi salicilik (ose përbërës të lidhur si salicilat, salicilat natriumi dhe ekstrakt i shelgut)

Acidi beta hidroksibutanoik

acid tropikal

Acidi tretokanik

Si të përdorni AHA ose BHA në mënyrë të sigurt Merrni disa hapa të thjeshtë për të mbrojtur lëkurën tuaj:

Së pari, vendosni një sasi të vogël produkti në një zonë të vogël të lëkurës tuaj. Nëse keni një reagim, ndaloni përdorimin e tij dhe bisedoni me mjekun tuaj.

Ndiqni me përpikëri udhëzimet për përdorimin e produktit dhe mos e përdorni më shumë se sa rekomandohet.

Mos i përdorni produktet tek foshnjat ose fëmijët.

Aplikoni krem ​​kundër diellit çdo ditë.

AHA-të dhe BHA-të punojnë në mënyrë specifike për të eksfoluar qelizat e vdekura të lëkurës që mund të shkaktojnë mpirje dhe shpërthime. Qelizat e vdekura të lëkurës parandalojnë gjithashtu që lëkura të përthithë plotësisht produkte të tjera për kujdesin e lëkurës, si serumet dhe kremrat dhe mund të bllokojnë poret, që do të thotë se përfshirja e acideve në rutinën tuaj do të rrisë shkëlqimin tuaj.

Të dy AHA dhe BHA mund të përdoren ditën ose natën. Disa produkte janë formuluar për t'u përdorur si peeling gjatë natës, ndërsa të tjerët (zakonisht serumet) përdoren në mëngjes për të eksfoluar butësisht çdo qelizë të vdekur të lëkurës.

Pse duhet të përdorni AHA ose BHA për kujdesin e lëkurës tuaj?

AHA dhe BHA janë acide që mund të përdoren në produktet e kujdesit të lëkurës. Të dyja punojnë për të përmirësuar pamjen e lëkurës duke eksfoluar. Megjithatë, ata punojnë në mënyra të ndryshme. Ndërsa AHA punon për të zbërthyer ngjitësin që mban së bashku qelizat e vdekura të lëkurës, BHA punon për të shkatërruar papastërtitë.dhe futet thellë në pore për të hequr vajin.

Produkte që përmbajnë acide AHA dhe BHA

Nëse dëshironi të përfitoni nga përfitimet e acideve AHA dhe BHA në kujdesin e lëkurës, ka shumë opsione produktesh në dispozicion. Këtu janë disa produkte të njohura që përmbajnë acide AHA dhe BHA:

Pastruesit e lëkurës: Pastruesit që përmbajnë acide AHA dhe BHA pastrojnë thellësisht lëkurën tuaj dhe në të njëjtën kohë mbështesin rigjenerimin e lëkurës. Duke i përdorur këto produkte rregullisht, ju mund të ndihmoni në largimin e qelizave të vdekura dhe mbetjeve yndyrore nga lëkura.

Tonikët: Tonikët që përmbajnë acide AHA dhe BHA përdoren për të tonifikuar dhe balancuar lëkurën tuaj. Tonikët aplikojnë një efekt të butë acid në lëkurën tuaj, duke shtrënguar poret dhe duke përmirësuar strukturën e lëkurës.

Produkte peeling: Produktet e peeling-ut që përmbajnë acide AHA dhe BHA ndihmojnë në pastrimin e qelizave të vdekura dhe poreve të bllokuara në sipërfaqen e lëkurës. Duke i përdorur këto produkte rregullisht, ju mund ta bëni lëkurën tuaj të duket më e lëmuar dhe më e ndritshme.

Serumet dhe kremrat: Serumet dhe kremrat që përmbajnë acide AHA dhe BHA janë formuluar për të vepruar më thellë në lëkurë. Ndërsa këto produkte hidratojnë lëkurën tuaj, ato gjithashtu luftojnë problemet e lëkurës si njollat, rrudhat dhe aknet.

Acidet AHA dhe BHA kanë një vend të rëndësishëm në kujdesin e lëkurës dhe mund të jenë efektive në trajtimin e shumë problemeve të lëkurës. Acidet AHA heqin qelizat e vdekura në sipërfaqen e lëkurës dhe nxisin rigjenerimin e lëkurës, ndërsa acidet BHA hapin poret e bllokuara dhe parandalojnë formimin e akneve. Të dy acidet mund të barazojnë tonin e lëkurës, të zvogëlojnë shfaqjen e njollave dhe rrudhave dhe ta bëjnë lëkurën të duket më e lëmuar, më e ndritshme dhe më e re.

Megjithatë, është e rëndësishme të jeni të kujdesshëm kur përdorni acide AHA dhe BHA. Kur filloni ta përdorni për herë të parë ose kur kaloni në përdorimin e produkteve me përqendrim më të lartë, duhet të jeni të kujdesshëm për të vëzhguar reagimin e lëkurës tuaj. Nëse shfaqen efekte anësore të tilla si acarim, skuqje ose tharje të lëkurës, është e rëndësishme të zvogëloni shpeshtësinë e përdorimit ose të përdorni një formulë më të holluar.

Është gjithashtu e rëndësishme të përdoret mbrojtja nga dielli pas përdorimit të acideve AHA dhe BHA. Këto acide mund ta bëjnë lëkurën më të ndjeshme ndaj diellit dhe të rrisin rrezikun e djegies nga dielli. Mbroni lëkurën tuaj nga efektet e dëmshme të diellit duke përdorur një krem ​​kundër diellit me spektër të gjerë.

Si rezultat, acidet AHA dhe BHA janë përbërës efektivë dhe të njohur në kujdesin e lëkurës. Si Livben, ne ofrojmë produkte natyrale dhe efektive për kujdesin e lëkurës dhe synojmë t'ju mbështesim për një lëkurë të shëndetshme me produktet tona që përmbajnë acide AHA dhe BHA. Megjithatë, duke qenë se çdo lëkurë është e ndryshme, është e rëndësishme të konsultoheni me një profesionist të kujdesit të lëkurës duke marrë parasysh llojin dhe nevojat tuaja të lëkurës.